Sistem tekmovanja

Liga je sestavljena iz 30 ekip. Vsako NBA ekipo predstavlja šola iz ljubljanske ter domžalske regije. Starostna kategorija tekmovanja do 13 let. Tekom tekmovanja vsaka šola odigra najmanj 8 ali največ 12 tekem. Tekmovanje poteka 11-12 tednov, začne se z mesecem novembrom ter konča v mesecu marcu. Liga je organizirana po NBA formatu, kar vključuje Draft, Regularni del, Playoffs ter Final 4.

Ekipe bodo razdeljene na Vzhodni ter Zahodni del konference, v vsaki bo po 15 ekip. Vsaka konferenca je razdeljena na 3 vzhodne divizije (sredinski, atlantski ter jugovzhodni del) ter 3 zahodne divizije (pacifiški, severozahodni ter jugozahodni del). Razvrstitev ekip po divizijah se po potrditvi šol, ki se bodo udeležile tekmovanja.

Pred pričetkom tekmovanja bomo organizirali NBA Draft v mesecu novembru, kjer bojo predstavniki vsake šole izvedeli, katere NBA klube (franšize) bodo predstavljali. Vsakih pet ekip v diviziji bo dobilo tekmovalno številko od 1 do 5 in to se ponovi v vseh šestih divizijah. Po Draftu je razpored tekem že vnaprej določen katere šole bodo igrale med seboj.

SISTEM TEKMOVANJA

Tekmovanje se odvija v že vnaprej določenem razporedu in koledarju, ki bo šolam dostavljen v najkrajšem možnem roku po končanem Draftu.

  1. round: 1:2, 2:3, 3:1

– Ekipi 4 ter 5 sta prosti prvi krog

  1. round: 4:5, 5:1, 1:4

– Ekipi 2 ter 3 sta prosti drugi krog

  1. round: 2:5, 5:3, 3:2

– Ekipi 4 ter 1 sta prosti tretji krog

  1. round: 3:4, 4:1, 1:3

– Ekipi 5 ter 2 sta prosti četrti krog

  1. round: 5:1, 1:2, 2:5

– Ekipi 3 ter 4 sta prosti zadnji krog

Regularni del se bo igral štiri tedne, kjer bo vsaka šola odigrala 8 tekem.

Uvrstitev na lestvici v konferencah se določi na podlagi osvojenih točk. V koliko imata dve ali več ekip enako število točk, se razpored na lestvici določi na podlagi medsebojnih dvoboje, v primeru ponovnega izenačenja pa se upošteva koš količnik vsake ekipe.

Osem najboljših ekip vsake konference se udeleži playoffs (glede na točke iz koš razliko odigranih tekem).

Vsaka ekipa, ki se je uvrstila v playoffs, se razvrsti po pozicijah od 1 do 8. Prvo uvrščene ekipe iz vsake divizije se razporedi med prve tri pozicije. Na osnovi števila zmag v regularnem delu se določi, katera od treh pozicij jim pripada. V primeru izanačenja se za uvrstitev v playoff-u določi koš količnik. Preostalih pet pozicij v playofff-u se določi na enak način, kot za prve tri ekipe.

Playoff sistem se igra na izločanje (1 tekma). Prvi krog playoff-a se igra po razporedu:

  1.  1:8
  2.  4:5
  3.  2:7
  4.  3:6

Polfinalni dvoboji konference se igrajo po sistemu A-B ter C-D. Zmagovalci polfinalnih dvobojev si bodo izborili mesto na Final 4 turnirju.

Final 4 je turnir, kjer se določi prvaka zahodne ter vzhodne konference. Zmagovalni ekipi se nato potegujeta za naslov Jr. NBA Slovenia 2019/20.