post

NBA prvak predal šampionske prstane prvim slovenskim prvakom programa Jr. NBA

Z velikim finalom med Atlanto Hawks (ki jo je zastopala OŠ Venclja Perka Domžale) in Minnesoto Timberwolves (OŠ Simona Jenka Kranj) se je z zmago slednjih zaključila prva sezone lige Jr. NBA Slovenija, globalnega programa ene najmočnejših športnih in blagovnih znamk na svetu, lige NBA.

30 osnovnih šol in več kot 500 otrok v kategoriji do 13 let je po izboru ekip na Ljubljanskem gradu na osmih kvalifikacijskih turnirjih in dveh turnirjih končnice tekmovalo od konca septembra v Ljubljani in Domžalah. Finalni turnir je potekal to nedeljo, 16. decembra, v Ljubljani v dvorani OŠ Alojzija Šuštarja, ko so igralci Minnesote tudi pred očmi gledalcev na spletnem prenosu postali zgodovinski prvi prvaki lige v Sloveniji.

Dan se je začel z izvedbo posebne NBA klinike, ki se jo je udeležilo več kot 50 otrok, ki so pod budnim očesom NBA trenerjev ter posebnih gostov Ronnyja Turiafa in Zorana Dragića, dveh nekdanjih NBA igralcev, opravili zabavni trening, preko katerega so spoznavali glavne vrednote, ki jih lige NBA s tem programom želi prenašati na mlade – fair-play, trdo delo, pridnost, medsebojno sodelovanje in spoštovanje. Klinike so se udeležili tudi varovanci Inštituta za rehabilitacijo Republike Slovenije.

‘Ko sem bil star toliko, kot otroci tukaj, na žalost nisem imel priložnosti sodelovati v tovrstnih programih, vem pa, koliko bi mi to pomenilo, zato se še toliko bolj z veseljem udeležim tovrstnih delavnic, in v res veliko zadovoljstvo mi je gledati nasmehe na obrazih otrok, ki s ena ta način spoznavajo s košarko,’ je po koncu klinike dejal Zoran Dragić, ki je igranje v ligi NBA okusil v dresih Phoenix Suns in Miami Heat.

V polfinalnih tekmah je Atlanta najprej premagala Detroit (OŠ Vransko), kasnejši zmagovalci pa so bili boljši od Denverja (OŠ Nove Jarše). Le ti so si podobno kot veliki košarkarji iz lige NBA na roke nadeli prave šampionske prstane in domov odnesli prvi pokal lige Jr. NBA Slovenia, ki ga je prav za ta namen izdelala Steklarna iz Rogaške Slatine.

Zelo glasni in vidno navdušeni gledalci so se poleg odlične košarke, ki so jo prikazali nadobudni košarkarji, med tekmami in ob polčasu zabavali tudi v bogatih in zabavnih nagradnih igrah.

‘Program omogoča otrokom, da so tudi sami del lige NBA in da na nek način okusijo NBA sanje, predvsem pa jim nudi varen prostor za igro, ki je tudi najpomembnejša stvar ne samo tega programa, temveč otroške aktivnosti na sploh,’ je dejal glavni gost programa, ambasador programa Jr. NBA, Ronny Turiaf, ki je z Miami Heat leta 2012 osvojil tudi naslov NBA prvaka, v karieri pa vrsto let igral tako s Kobejem Bryantom kot z LeBronom Jamesom.

‘S programom Jr. NBA želimo na otroke prenesti glavne vrednote lige NBA, kot so disciplina in spoštovanje do vseh okrog nas in verjamem, da se bodo z veseljem spominjali tega dogodka še dolgo časa. Čestitke tako organizatorjem za odlično prvo sezono, kakor tudi vsem udeležencem, ki so sodelovali v premierni izvedbi lige,’ je povedala Vanja Černivec, s strani lige NBA zadolžena za program Jr. NBA.

‘Prvo sezono lahko mirno označimo za zelo uspešno. Veseli nas, da smo vsaj delček NBA-manije po zaslugi Luke Dončića in Gorana Dragića prinesli tudi v Slovenijo. Obrazi otrok, ki nosijo drese njihovih najljubših NBA ekip povedo vse, verjamemo pa, da lahko program v naslednjih še razvijemo in da dosežemo še večje število otrok in tudi mi vsaj malo pripomoremo, da bi se še več otrok ukvarjalo ne samo s košarko, temveč s športnimi aktivnostmi na splošno. Na tem mestu tudi zahvala vsem, ki so pripomogli k izvedbi projekta, predvsem Košarkarskima kluboma Helios in  Ježica ter vsem trenerjem in vodjem posameznih košarkarskih šol, brez katerih tega programa ne bi bilo mogoče izvesti,’ pa je za zaključek povedal predstavnik organizatorjev, Uroš Okoren, direktor podjetja Sportelement.